E-postmarkedsføring er ikke spam

E-postmarkedsføring er ikke spam

//Lesetid ca 5 min

E-postmarkedsføring er ikke nødvendigvis så krevende som man skulle tro. Det går i grove trekk ut på å samle e-post adresser, lage godt innhold og generere kunder eller lojale lesere. Hvorfor e-postmarkedsføring er relevant for deg eller din bedrift skal jeg gå igjennom i dette innlegget.

E-postmarkedsføring er ikke nødvendigvis kun for bedrifter. De har enklest målingsmuligheter i form av hvor mye de tjener for hver e-post som sendes. E-postmarkedsføring fungerer også for privatpersoner! Det gjør at uansett om du er privatperson som leser dette eller markedsansvarlig i en bedrift er dette innlegget relevant for deg.

Hvorfor satse på e-postmarkedsføring

Mange tenker at e-post blir sett på som spam. Det blir ikke åpnet, når ikke frem (til målgruppen), tar tid og

Personliggjort e-post fra kinopluss

Skjermdump av e-post fra kinopluss

er slik sett penger ut av vinduet. Dette er feil. I følge undersøkelser basert hovedsakelig på amerikansk data kom 98% av alle sendte e-post i 2016 frem.

 

74% av tenåringene leser e-post og antageligvis enda flere eldre (1). E-poster kan bli sett på som spam, men hva med å løse det med å personliggjøre e-postene slik som i dette eksempelet fra kinopluss?

Hvis du fortsatt ikke er helt overbevist om at e-postmarkedsføring er verdt å bruke tid og ressurser på kan det nevnes at Email Monday sier ROIen for hver sendte e-post er 38 pund (2). Dette er vel og merke britisk tall, men alle med en økonomiforståelse ser gevinsten i det, selvom tallet er fra 2015.

 

Hvilken klient bør jeg bruke?

Her er det mange muligheter. Er du akkuratt i gang med å samle e-poster påstår jeg det er valgfritt. Når du derimot har fått en e-post liste som du skal starte å tjene penger (eller oppnå mål med) burde du sette deg mer inn i det. E-postmarkedsføringsklientene er mange og varierer i kompleksitet. Mailchimp er veldig populær og enkelt å sette seg inn i. Selv skal jeg ta i bruk Drip, noe som er hakket mer komplekst men treffer mine behov bedre. Begge to er gratis til en viss mengde e-poster. Det finnes også andre, mer komplekse, tjenester der ute slik som Hubspot. Noen av disse klientene dekker et bredere område og/eller har flere muligheter, så hvilken som passer deg og din bedrift må vurderes utifra behov, budsjett og hvor langt man vil nå med e-postmarkedsføringen.

Avhengig om du er privatperson eller bedrift anbefaler jeg enten å starte med Mailchimp eller Drip da disse to gir deg mye av de samme mulighetene og er rimelige når du må starte å betale.

Hva er neste steg?

Nå handler det om å gjøre ting skikkerlig. Implementer løsninger på nettsiden som gjør det enkelt å samle e-poster. Lag gjerne et incentiv. Dette kan være alt fra konkurranser til å gi en følelse av eksklusivitet – kun fantasien setter grenser! Det er viktig at dette gjøres på en måte du og/eller bedriften kan stå inne for, så her kan det være smart å være gjennomtenkt.

Før du går videre er det viktig å vise at de som legger igjen e-posten betyr noe for deg. Lag en «velkommen» e-post som sendes ut med en gang de er påmeldt. Vis at de betyr noe for deg. Her er det tre hovedprinsipper som gjelder: Tydelighet, relevans og verdiskapende. Dette må være gjennomgående fra emnefeltet til slutten av e-posten og kan gjøres på mange måter. Uansett er det viktig at tekstene dine er gode.

Barack Obama sin presidentkampanje i 2012 klarte dette. De genererte rundt 500 millioner dollar i donasjoner fra e-postmarkedsføringen sin (3). Det ble gjort ved å være tydelige, relevante og verdiskapende. Her i Norge prøver Oslo Business Forum  på det samme. Personlig mener jeg de klarer det i mange av tilfellene, og jeg anbefaler alle å ta en titt på nyhetsbrevet deres.

Analyse og testing

E-postmarkedsføring er ikke en prosess som avsluttes med en gang. Når du først har kommet så langt som dette handler det om å analysere, teste på nytt og prøve andre måter å få e-poster på. Kanskje formuleringene dine ikke stemmer med målgruppen? Et bilde som er feil? Eller kanskje det ikke er enkelt nok å gi fra seg e-post adressen sin? Fallgruvene er mange, men potensialet stort. Potensialet er faktisk så stort at det blir feil å ikke prøve, er du ikke enig?

 

Som et avsluttende tips bør du følge Ezra Firestone. Han er en av de beste på e-postmarketsføring og på digital vekst.

Kilder

(1)https://optinmonster.com/is-email-marketing-dead-heres-what-the-statistics-show/

(2)https://www.emailmonday.com/dma-national-client-email-report-2015/

(3)https://www.marketingsherpa.com/article/case-study/obama-email-campaign-testing

 

9 Responses

 1. […] kristian_ostlie April 5, 2018 Innlegget leses best på den opprinnelige studentbloggen […]

 2. Onkel Marius sier:

  Hej Kristian,

  Detta är ett område somligger mig nära. Min bachelor oppgave tittade pånågot som kallas ”permission marketing” som är otroligt viktigt om man ska lyckas med epostmarknadsföring. Jag är inte enig med dig i att det är ett bra sätt att marknadsföra på, och det beror förstås också på vilken produkt det är, och om det är skräddarsytt och godkänt av mottagaren. Jag tror att man har större framgång om man ber om liv (de flesta gör ju det idag när man signar upp) men att blint samla epostadresser och sedan göra utskick, är inte speciellt bra för affärerna tror jag. Min ”forskning” var för nästan 20 år sedan, så saker har förändrats, men jag tror det har förändrats mer mot personlig marknadsföring och till och med mer integritet än för 20 år sefan eftersom vi blir utsatta för så många meddelanden varje dag. Så nu är det än vintigare att skräddarsy!

  • kristian_ostlie sier:

   Hei Onkel Marius!
   Jeg er helt enig i at aktivt samtykke er viktig når man henter e-postadresser rettet for markedsføring. Det er/blir nok også bransjenormen når GDPR trår i kraft. Aktivt samtykke kan også sees på som at det er en interesse for deg/produktene dine allerede, og da er man godt i gang med konverteringen av kundene 🙂 Dette kunne jeg ogsp ha spesifisert mer i teksten, men teksten er ment mer som en «vekker» for de som ikke ser gevinsten ved e-postmarkedsføring

   • Onkel Marius sier:

    Det finns en gevinst med epostmarknadsföring, men jag är tveksam till att man kan dra de slutsatsena baserat på din artikel eftersom din text inte tar hänsyn till hur svårt det är att nå ut med budskap via epost om kunden inte har bett om information. Att epost når fram till mottagaren betyder ju inte att man lyckats med epostmarknadsföring. Lycka till!

    • kristian_ostlie sier:

     At e-post når frem betyr ikke at man lykkes er jeg enig i, men hvis e-posten ikke når frem lykkes man i hvertfall ikke. Takk skal du ha 🙂

 3. Onkel Marius sier:

  Jag skulle nog vända på ditt argument och säga att spam inte är epostmarknadsföring 🙂

  • kristian_ostlie sier:

   Det er jeg helt enig i, men hvis det oppfattes som spam har man heller ikke laget relevant og godt nok innhold mener jeg 🙂

   • Onkel Marius sier:

    Och hvordan lager man godt nok innhold? 😉

    • kristian_ostlie sier:

     Blant annet ved å være tydelig i hvorfor du får mailen, være relevant (som er betraktelig enklere med aktivt samtykke) og ved å være verdiskapende. Det er likevel viktig å huske at innhold som passer deg ikke nødvendigvis er relevant og verdiskapende for andre – så det er viktig å segmentere sikkerlig for at de forskjellige listene får mest relevante innholdet 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *